Griepepidemie


Er heerst een heuse griepepidemie in ons land. Dat bevestigen de cijfers van Sciensano. Absolute cijfers kunnen er niet gegeven worden, maar meer dan 20% van de donkersconsulten die griepachtige symptomen betrof, resulteerde in een positieve influenzatest. Dit is een erg vroege piek. Normaal gezien manifesteren zo'n getalen zich pas ver na nieuwjaar, in februari.  

Onze lage weerstand is grotendeels de boosdoener van deze hoge griepcijfers. De mondmaskerdracht en weinig diverse sociale contacten van de afgelopen jaren zorgen er onder meer voor dat ons afweersysteem in slaap is gevallen. Houd je immuunsysteem op peil door voedzaam en vitaminerijk te eten, 3 maal per dag. Investeer ook genoeg tijd in gepaste lichaamsbeweging: dit kan gaan van dagelijks meer trappen doen, tot een kwartiertje yoga of stretchen thuis, of een dagelijkse ochtend- of avondwandeling. Als je conditie al relatief goed is, kan je kiezen voor intensere opties, zoals zwemmen, hardlopen, of gewichtstraining. Voedzame maaltijden, voldoende lichaamsbeweging én kwalitatieve slaap ondersteunen je gezondheid van binnen uit. Zorg er ook voor dat je, ondanks de koude, toch voldoende buiten bent (maak bijv. een wandeling) en dat je je woning regelmatig ventileert.  

We raden iedereen die ziek is aan om thuis te blijven. Draag een mondmasker indien je je toch onder de mensen moet begeven, bijv. tijdens het boodschappen doen. Raadpleeg je arts wanneer je je zwak, ziek of aanhoudend vermoeid voelt. Vraag dan ook of een griepvaccin je gezondheid eventueel nog kan helpen ondersteunen. 

Hoe je jezelf goed kan verzorgen wanneer je met de griep zit, kan je in dit uitgebreide gezondheidsdossier lezen.  

Meest Recente Posts

In de kijker