Gember bewezen ontstekingsremmend


Gember staat al langer bekend als een geneeskrachtig kruid. Niet-Westerse geneeskunde gaat immers al eeuwen prat op de medicinale capaciteiten van deze pikante wortelknol. Ook in het Westen zie je gemberthee vaak tussen de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes staan die goed zouden zijn tegen het afweren van infecties en het bestrijden van verkoudheden. Ook vanuit onze apotheek raadden we hiervoor gemberthee aan met een "baat het niet, dan schaadt het niet" boodschap. Officieel werd de ontstekingsremmende werking van gember echter nog (h)erkend door de Westerse wetenschap – tot nu. 

Duits labo-onderzoek heeft bevestigd dat het pikante bestandsdeel van gember, [6]-gingerol, het merendeel van de witte bloedcellen alerter maakt. Zenuwcellen bezitten een bepaalde receptor die reageren op de "pijnstimuli" die pikante bestandsdelen teweegbrengen; daardoor proeven we het. Veel witte bloedcellen bevatten deze receptor blijkbaar ook. De pikante bestandsdelen van gember kunnen de witte bloedcellen dus "triggeren", waardoor deze immuuncellen tot wel 30% alerter zijn om te reageren op mogelijke indringers. De hoeveelheid gember die je nodig hebt om je immuuncellen wakker te maken is ook compleet haalbaar: een halfuur tot een uur na het drinken van 1L gemberthee is het effect al meetbaar.  

Dankzij dit onderzoek kan de Westerse geneeskunde nu dus wetenschappelijk bevestigen wat eeuwenoude medicinale tradities al wisten en overleverden. Gebruik deze kennis en sterk je immuunsysteem aan door dagelijks zelf gemberthee te trekken. Je kiest zelf hoe sterk je de thee maakt, afhankelijk van hoeveel plakjes die je toevoegt aan het hete water. Geen fan van de smaak? Honing, munt en citroen zijn krachtige smaken: voeg ze na 5 minuten toe aan je thee om de smaak zachter te maken. Doe honing niet in kokend water, maar wacht tot de thee al wat afgekoeld is (tot ca. 60°). Alle goede antioxidanten die honing bezit, gaan anders verloren door de hitte.  

Bron: VRTnws 

Meest Recente Posts

In de kijker